S každým prodaným metrem městských pozemků Prostějov nepřímo zvyšuje cenu nájemného ve městě!

19. června 2023

Prostějov, 19.6.2023 - Podíl městské bytové zástavby v Prostějově na celkovém počtu bytů neustále klesá. Co je výsledkem? Čím dál víc domácností, pro které je cena nájemného na běžném trhu příliš vysoká. Město musí mnohem aktivněji vstoupit do výstavby a rekonstrukce bytů. Máme možná poslední šanci, kdy k tomu můžeme využít finance z EU, které významně sníží peněžní podíl města na celkových stavebních nákladech. Když můžeme rozšiřovat fotbalový stadion a investovat do něj 20 milionů korun, tak jistě dokážeme najít zdroje pro zajištění dostupného bydlení. Je to o prioritách.

Nájemné v městských bytech musí samozřejmě odrážet situaci na trhu a také nezbytné náklady. Jedině tak může Prostějov garantovat rozvoj bytové infrastruktury ve městě. Zároveň by však nájem v městských bytech měl představovat alternativu pro ty, pro něž je tržní nájemné nedostupné. Ceny nájmů vždycky závisí i na konkurenci, a to nejen mezi soukromými vlastníky, ale i v konkurenci městských bytů. Tam, kde městské byty téměř nejsou je výsledná cena závislá hlavně na soukromých vlastnících. V ekonomii vždy platilo (a platit bude), že kde je vysoká poptávka a nedostatečná nabídka, je také vysoká cena a to se v Prostějově děje. Problém Prostějova navíc neleží jen v nedostatku městských bytů, ale také v neefektivní struktuře obývání městských bytů. Jednotlivci často žijí v sídlištních bytech o velikosti 3+1 a mladá rodina s dětmi bydlí ve 2+1 za 15 až 20 tisíc korun měsíčně. Nemůžeme se pak divit, že mladé lidi Prostějov netáhne.

Častým argumentem může být to, že město nedokáže postavit byty levněji než soukromý investor. Pokud je to však jen způsobem nebo kvalitou zadávacích řízení, je potřeba pracovat na tom, aby se situace změnila. A to v silách města určitě je. Jen musí být vůle. Není to samozřejmě jen o tom, že musí stavět jen město nebo jen soukromý sektor. Je to o hledání a nalezení optimální rovnováhy, která ve výsledku dává šanci nalézt kvalitní bydlení za dostupnou cenu potřebným domácnostem. A kdy město poskytuje pomocnou ruku zvláště potřebným

Další podobné články

Piráti navrhli veřejné setkání k petici proti rekonstrukci sportoviště RG a ZŠ Otto Wichterleho. Zastupitelé návrh odmítli

Prostějov, 24.4.2024 - Město Prostějov se chystá na rozsáhlou rekonstrukci sportovního areálu RG a ZŠ Otto Wichterleho. Plány však vyvolávají otázky a obavy, a tak proti nim vznikla petice. Piráti proto na úterním zasedání zastupitelstva města navrhli uspořádat veřejné setkání s občany, kteří blízko sportoviště žijí. Zastupitelstvo města však návrh odmítlo, občany tak nevyslechne.

Když už něco děláme, dělejme to pořádně

Prostějov, 30.1.2024 - V Prostějově se formuje strategie rozvoje školství. Po 10 měsících nečinnosti vznikla pracovní skupina a celá věc se řešila i na školské komisi. Vše tak vypadalo nadějně, jenže pak město vydalo dotazník, na kterém chce strategii stavět, a ten je (kulantně řečeno) velmi špatný…